luni, 3 decembrie 2012

(10) Saracia e de multe feluri, sau istoria unor frumoase placi rezidentiale




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  aveti acces pe TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  

(Acest ultim material este preluat in intregime de pe alt bog de-al meu, numit "Rame Roscas", unde a fost publicat in Septembrie 2011)

"Saracia e de multe feluri" imi zicea, cu vre-o treizeci de ani in urma, cel care m-a invatat sa fac rame. Si isi continua el ideea exemplificand: exista saracia americana, cu casa si masina, dupa cum la extrema cealalta se afla saracia somaleza cu copii goi murind de foame si sete. Saracia romaneasca e undeva mai pe la mijloc. Vorba asta cu saracia de multe feluri o auzeam pe post de scuza, ori de cate ori scotea el de niciunde cate o solutie improvizata de rezolvare a unei probleme tehnice, aparent insurmontabila, doar cu ce se gasea pe langa casa omului. Facea omul bici din rahat si mai si pocnea din el, ceea ce nu-i chiar o calitate atat de rara printre romani.

In urmatoarele decenii mi s-a confirmat adevarul spuselor acestora in nenumarate imprejurari traite se mine direct sau doar contemplate de pe margine. Iata, de pilda, manufactura mea este dedicata produselor de lux pe care nu multi le inteleg si inca si mai putini si le pot permite. Ramele ce ies lunar de pe portile atelierului ROSCA'S se indreapta spre cele mai indepartate colturi ale lumii, cu avionul, bucurand si flatand cunoscatorii. A venit insa criza si odata cu ea a scazut si apetitul bogatilor lumii pentru inramari impecabile, de calitate muzeala. Comenzile s-au rarit. Asta inseamna ca am saracit, asa-i? situatie in care ma simt obligat sa caut si sa gasesc solutii compensatorii. Adica sa fac si eu din rahat un bici cu care sa pocnesc in mod convingator. Ca in bancul acela cu inginerul neamt (de dupa razboi) caruia ii iesa o mitraliera  chiar si atunci cand incerca sa construiasca o masina de cusut, mie-mi ies lucruri frumoase si rafinate chiar si atunci cand ma fortez sa nu fac rame. Solutia mea in fata crizei a fost sa-mi diversific produsele si sa-mi largesc pietele. Paradoxal, tot largindu-mi piata am ajuns si in Romania, iar prin diversificand produsele am ajuns sa manufacturez si ceea ce va voi arata mai jos, mai exact niste frumoase placi personalizate cu adrese si numere de casa.

Sculptata in lemn si pictata, pare ca puritatea Alpilor, rigoarea austriaca si pedanteria elvetiana va saluta prin aceasta placa.

Probabil ca in alte vremuri, in anii cenusii ai comunismului, bunaoara, aceste placi n-ar fi insemnat ceea ce reprezinta ele astazi dupa ce romanii au redescoperit lumea, vizitand sau traind in universul colorat, cochet si prosper al occidentului. La fel ca si ramele mele, placile acestea aduc in Romania un fragment din acea lume. Iata in continuare o placa cu un aer mediteranean comandata din Italia.


Suprafata alba, conturul si literele sculptate si vopsite intr-un albastru viu sunt complimentate cu un medalion aurit, reprezentand o corabie, ca o aluzie la numele strazii. Aceeasi placa finisata insa in lemn natur se citeste cu totul diferit, avand un aer nordic, mai degraba hanseatic.


Traditia acestui tip de placa se intinde departe in negura vremilor, placile cu numele caselor fiind indispensabile  in perioada premergatoare inventarii postei si cartarii localitatilor. In acele vremuri casele aveau nume in loc de numar si nume de strada si isi pastrau numele indiferent cine le locuia. Numele caselor si cladirilor aminteau de rosturile lor initiale, de primii locatari, de locurile si animalele din imprejurimi. Astfel puteai intalni case numite "Casa cu Flori" sau "Casa cu Trei Fete",  "Casa Morarului", "Castelul Palarierului", "Hanul Stejaris", "Cabana Izvorul Cerbului", "Cabana Lotca", "Vila Emilia" etc. Aceste toponime au fost suficiente timp de sute de ani pana la aparitia postei, dar si astazi se mai pastreaza traditia botezarii cladirilor, in special in lumea anglo-saxona, unde o casa avand un nume prevaleaza in fata uneia fara nume si costa cu 10-15% mai mult pe piata decat una similara, dar lasata doar cu numarul si adresa din actul de proprietate.

Multe orase romanesti, in special din sudul tarii, ofera neajunsul unei dificile orientari tocmai datorita lipsei placutelor cu adresa si  umarul caselor. Craiova este un exemplu din acesta nefericit unde, daca n-ai zarit sau citit numele strazii, la capatul ei, apoi numarul casei nici atat nu-l vei mai afla caci lipseste cu desavarsire. Si Craiova nu este exceptia, ci mai degraba regula in mezzogiorno-ul romanesc. Ideea acestor placi de aproximativ 40 x 25 cm a aparut in chip firesc dar, spre deosebire de placile din trecut, cele noi contin in mod obligatoriu adresa oficiala, respectiv numele strazii si numarul casei, si abia optional numele casei si medalionul decorativ.

Ziceam ca placile sunt personalizate. Asta inseamna ca proprietarul isi alege culorile, fontul (scrisul), tipul de medalion si ne zice cum se numeste sau cum i-ar place sa-i zica locuintei respective. 
Incercam sa personalizam lucrarile acestea chiar si atunci cand clientul nostru nu are vre-o idee speciala. Asfel, la o placa mentionand ca adresa Strada Gradinarilor, am gravat un gradinar grebland si avand o stropitoare pe aproape.  Placa aceasta a fost cuprata si patinata.


Pentru adrese de tipul Strada Lalelelor sau Strada M. Eminescu am gravat cate o lalea, respectiv o floare de tei, dupa cum florile de romanita au ornat placa Strada Romanitei.

Uneori clientul vrea lucruri mai sobre si atunci placile respective se prezinta ca in cazul resedintei Stroescu ilustrata dedesupt.

Iata si o solutie posibila pentru cazul unor constructii gen condominium, cu mai multe etaje, in care caz placile de nivel asortate fac o frumoasa impresie.

In cazul unor localuri publice numele precum si rolul acestora se regasesc de asemenea pe placile respective, asa cum se exemplifica in continuare


Intr-unul dintre cazuri clientul nostru s-a precipitat sa-si comande placa inainte de a sti ce numar va avea la casa. Ce a iesit vedeti mai jos.
In cazul persoanelor cu profesiuni liberale, anuntarea existentei unui birou de avocatura, sau a unui cabinet medical este mai importanta decat adresa sau numele casei. Iata cateva placi anuntand existenta unor birouri de avocatura in cladirile pe care au fost ele amplasate.

Pentru cei care nu doresc decat o placa cu numarul casei oferim urmatoarele sugestii pe format dreptunghiular sau oval
In chip de concluzie, as zice ca fructele crizei economice mondiale nu trebuie sa fie chiar intotdeauna amare si nici lipsite de culoare. Fara aceasta criza si amenintarile ei n-as fi gasit niciodata ragazul si imboldul de a face si altceva decat rame superbitati pentru piata americana de high end.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si al firmelor traditionale.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

  

Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu