luni, 3 decembrie 2012

(08) Despre producerea unor firme traditionale din lemn sculptat, pictat si aurit






*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  aveti acces pe TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  


(Aceast ultim material a fost preluata in intregime de pe siteul "RAME ROSCAS" unde a fost publicat in Aprilie 2011)


Firme si placi personalizate indicand resedinte sau locatii

Presupun ca multi dintre cititorii mei vor fi vizitat candva una sau alta dintre tarile lumii anglosaxone iar cei care nu au facut-o inca vor fi vizionat cu siguranta filme americane, britanice sau australiene si vor fi remarcat acele pitoresti firme personalizate care anunta, de la intrare, numele si vechimea oricarei localitati, asa ca mai jos.
O buna parte a firmelor de mai jos au fost realizate de o celebra companie britanica, azi disparuta, numita Clover. Ea era compusa din membrii unei congregatii religioase care se finanta in felul acesta. Clover a fost absorbita de firma australiana Danthonia.



Firme asemanatoare, numite in Romania "totemuri", anunta mai pretutindeni prezenta unui parc, a unei arene sportive sau a vreunui complex locativ.

La intrarea in parc

Complex rezidential

Pub, un fel de birt ...civilizat

Pavilioanele Herbert

O ospatarie traditionala

La intrarea unei biserici

Cabana unei familii sarbesti


Hotelurile, conacele, pensiunile si hanurile, bancile, bisericile si magazinele sunt alte destinatii marcate prin totemuri. Pana si birourile avocatilor, cabinetele dentistilor sau casele mai rasarite, ori cabanele de vacanta afiseaza cu mandrie mici placi, firme sau totemuri care anunta numele proprietatii si ale proprietarilor, respectiv ale serviciilor oferite de birourile cu pricina. (http://www.cloversignsblog.com/2009/07/good-news-for-bbs/)

Interesant de retinut este faptul ca asemenea firme (signs pe englezeste) isi au radacinile in vechea Anglie, in vremurile premergatoare aparitiei postei regale (1635), vremuri in care strazile fie nu existau, fie nu aveau inca nume. Abia aparitia postei a adus cu sine cartarea localitatilor, cu rezultatul ca strazile si ulitele au primit un nume iar cladirile un numar. In vechime casele purtau nume usor de memorat care aveau legatura fie cu topografia, fie cu ctitorul, fie cu vre-un eveniment memorabil: Casa Fierarului, Cabana cu Trei Fete, Casa Paraul Rece, La Stejarul Traznit, Dealul Lupilor etc. Numele ramaneau anexate cladirilor si locurilor si dupa ce acestea isi schimbau proprietarul. O cladire fara nume era considerata o constructie provizorie sau de foarte proasta calitate, fara mare valoare sau importanta. Dimportiva, cladirile purtand un nume sunt si astazi considerata cu respect si acest lucru contribuie cu 10-15% la pretul casei in momentul vanzarii/cumpararii ei.

Ei bine, acum ca ne-am improspatat memoria, veti sti si despre ce vreau sa va vorbesc in continuarea acestui topic. Firmele si placile, totemurile -daca asa vreti sa le zicem- de felul acesta sunt prea putin cunoscute in Romania si din aceasta cauza peisajul stradal ne apare saracacios si lipsit de imaginatie si rafinament. Cum ar putea fi altfel cand pana si restaurantele sau cramele sunt anuntate, ca orice farmacie, prin firme luminioase sau autocolante din polivinil colorat. La polul opus gasim alte atrocitati si ma refer la asa numitele hanuri, terase si restaurante cu specific romanesc unde, sub pretextul unei traditii prost intelese si pervers manipulate spre a acoperi incompetenta si incultura, gasim invariabil aceleasi clisee de prost gust: firme cioplite, primitiv, in litere amintind de chirilicele ceasloavelor, mobilier din crengi sau alcatuit din scanduri negeluite imbinate rudimentar, stergare intercalate cu gergi sau blani de urs si puzderie de bliduri si linguri din lemn. Cand un fus sau un polonic din lemn este cel mai complicat si rafinat obiect din lemn prezent in incapere, e clar ca portile, casele sau bisericile maramuresene ori gorjene provin din alta civilizatie, una extraterestra poate.
In fine, si in acest domeniu ROSCA'S SRL isi propune sa ajute la ameliorarea gusturilor printr-o oferta de calitate si rafinament mestesugaresc. Expertiza noastra indelung dovedita in domeniul constructiei ramelor ne califica cu deplin temei si in aria firmelor sculptate, pictate si aurite pentru care suntem de fapt supracalificati. E ca si cum ai cere unui chirurg sa transeze o gaina pentru ciorba.

In urmatoarea postare vom trece la exemplificarea constructiei unei firme sculptate si aurite destinata unui club de golf numit Astoria. Pana acolo insa va invitam sa rasfoiti paginile de pe web siteul nostru care sunt dedicate acestui gen de lucrari. 





---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si al firmelor traditionale.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------




Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu